Garderoba z zaslona

Nadchodzi oczekiwana od tradycyjna wiosna. Więc nie tylko okazja na spędzenie kilkorgu zbędnych kilogramów, lecz także na zmianę naszych stylów żywieniowych. Cieplejsza aura skłania nas bowiem do usunięcia ciężkostrawnej diety opartej na mięsie i nabiale i wzięcia ze zdrowia, jakie przekazują nam sałatki.

Witaminy Sałatki stanowią prawdziwą bombę witaminową. Służą nam one wszystkich składników niezbędnych do zdrowego funkcjonowania układu. Polacy zawsze a pamiętają tendencję do chętniejszego sięgania po artykuły pochodzenia zwierzęcego. Dlatego tak wiele wśród naszych rodaków schorzeń układu krążenia. Choroba wieńcowa, miażdżyca oraz nadciśnienie są wciąż samą z głównych przyczyn zgonów w podeszłym wieku. Częstsze jedzenie sałatek i minimalizacja artykułów pochodzenia zwierzęcego minimalizują ryzyko wysoko wymienionych schorzeń.

Lekkostrawność Warzywa są o dużo bardziej delikatne niż mięso i nabiał. Mniej zalegają w porządku pokarmowym, dzięki czemu po ich spożyciu czujemy się lepiej. Warzywa posiadają odczyn zasadowy w przeciwieństwie do produktów mięsnych. Dzięki temuż nie czynią one kłopotów ze zgagą i nadkwasotą. Dieta oparta na spożywaniu sałatek jest zatem czystsza i bezpieczniejsza dla naszego układu pokarmowego.

Łatwość przygotowania Przygotowywanie sałatek wcale nie jest delikatne, szczególnie, jeżeli dysponujemy odpowiednim sprzętem. Szatkownica do warzyw elektryczna sprawi, że wykonamy je niezwykle szybko. Wystarczy tylko wybrać warzywa, z jakich planujemy osiągnąć sałatkę, poszatkować je przy pomocy maszyny, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. W ciągu paru sekund jesteśmy twardy i pożywny posiłek.

Kaloryczność Zanim nadejdą miłe i letnie dni, warto zrzucić nieco tkanki tłuszczowej nagromadzonej podczas zimy. Najodpowiedniejszym sposobem, aby osiągnąć upragnioną sylwetkę, jest pójście na dietę opartą na warzywach i sałatkach. Szybko przekonasz się, że zna żyć ona o wiele smaczniejsza z tradycyjnych polskich bigosów i schabowych. Co dobrze, żeby przygotować pyszną sałatkę, nie trzeba być szefem kuchni. Wystarczy inwencja i myśl. To właśnie od nas zależy, z których składników stworzymy naszą piękną i praktyczną sałatkę.