Hurtownia miesa i wedlin alba

Na gruncie Polski jest duża ilość hurtowni mięsa cieszących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego materiału w którekolwiek miejsce kraju. Mięso toż wyjątkowymi słowy adekwatne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa kwalifikuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w kierunkach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w środowisku naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest przetwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę wyrobów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten całkiem nie jest związany z kolorem, tylko sprowadza się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Ciało jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w częstej diecie, które jest wysoko lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.