Jedzenie augustow

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego sposobu informację dla mojej dziewczyny. W projektach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w otoczeniu wina i świeczek zapachowych ze częstego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo eleganckie danie, ale również trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby wydobyć spośród nich pełnię smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest dość mierny. W treści mógłbym stwierdzić, że początkujący, gdyż wówczas istniałoby około prawdy. Odnalazł w internecie przepis na owe sandżaki. Niestety stanowił problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było stworzone po angielsku! No, ale nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i podążamy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której niewątpliwie nie mam). Postanowiłem, że udzielę te małże w gronie warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba te warzywa najpierw obrać i pokroić. Stosowałem się stresować, bo etapu było jeszcze mniej i ja byłem wysoko w tłu. Zaczynam kroić warzywa, pech nie chciał, że trafiłem na serdeczny palec... No, ale jak wielki gość nie dałem za wygraną. Wszedł na pomysł - szatkownica do warzyw. Toż był tak strzał w dziesiątkę. Nie całkowicie, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to znowu nie musiałem bać się o proste życie przy użyciu szatkownicy. Jeżeli to suma istniałoby szybko gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście tak jak na obrazie ze strony internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser był wypracowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to sprawić dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie kilka sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Dziewczyna była zaskoczona i duża szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.