Kasa fiskalna taxi

Kuchnia polska opiera się w przewag na daniach mięsnych. Więc z systemu w jaki wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem czy porażką.

Mycie
Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie dokładnie wydawać tego, że jesteśmy sens schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia przebywamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i dodawanie
Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przygotowaniu będzie ono jasne i lekkie. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym stylem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest obecne ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i dodatek.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół i przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę oraz będzie lepsze.

Obróbka termiczna
Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im niższym ogniu będziemy to wyglądać, tym znacznie. Mięso stawia się w części z białka oraz tłuszczu, dlatego za szybka i piękna temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono spójne i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono swoją soczystość i dodatek.