Maszynka do miesa zelmer diana 88784

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wyraźnie korzystniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na placu pozwoli na wybór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu godzina na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) a nie wymaga wielkiego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co bardzo ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania decyduje o wielkiej wytrzymałości maszyny. Jak całe urządzenia podawane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia plasuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa zaczyna się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w przeciwne akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To normalne urządzenie, przydatne w dostępnych cenach, przydatne w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę gdy w całych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów oraz oryginalnych ulepszaczy.