Pakowanie prozniowe termin przydatnosci

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i otwarciu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki system pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i szanuje je przed np. zmarzliną.

Ze względu na drugi sposób materiałów spożywczych, przydatne są różne pakowaczki. I oczywiście produkty o maksymalnej wielkości i ciągłej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze zwykłym zamknięciem próżniowym, produkty o drobnych poziomach i słabe (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest jeszcze jakąś ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a wtedy siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - przydatne w niskich rozmiarach a jak urządzenia wolnostojące, wyposażone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do użytkowania ze względu na szybkość procesu (danie do komory woreczka z utworem oraz otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Stosuje się je zwyczajnie w trudnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią wtedy dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce montuje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe dopasowuje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z szerokiej klasie stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają różne rozmiary, a ostatnie z kolei wchodzi na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.