Pojemniki prozniowe szklane

Choć pakowanie próżniowe najczęściej kojarzone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej także klienci indywidualni poszukują urządzeń, które dadzą im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i urządzenia do pakowania stosowane są zarówno do ich potrzeb, zezwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe urządzenie do pakowania próżniowego żywności może korzystać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub same wykorzystuje pojemniki próżniowe zrobione z plastiku. W sukcesie pojemników najczęściej brane są specjalne pompki ręczne, które powodują na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i służą jego hermetyczne zamknięcie. Podobny strategia leczenia można skorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Posiadają one najczęściej uniwersalny rozmiar, a ważna je przyjmować także do zamykania butelek z winem, kiedy i do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino zapewne istnieć chronione nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co dużo przez 2-3 dni.

Do własnego użytku potrafią być jednocześnie dostosowane urządzenia typu multivac, zezwalające na przechowywanie żywności w profesjonalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej trwanie przechowywania - w relacji od rodzaju produktu także z miejsca, gdzie będzie on przechowywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania ciągnie się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa czy herbata, żywność przetworzoną, ale i warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso potrafi być przetrzymywane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z użyciem woreczków jest fakt, iż nie posiadają one za wysokiej powierzchni.