Produkcja czekolady poznan praca

program gastronomicznySystemy dla gastronomii - oprogramowanie Polkas Kraków

Czekolada jest pewnym z najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, rozciąga się ją w moc wersjach. W prawie każdym sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna jak również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej przynoszenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w rezultacie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w relacji od tegoż jaki produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w toku automatycznym. Po przejściu tych procesów posiada ona cechę sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się również na ciepło kiedy oraz na mokro. Proces konszowania na ciepło jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji podejmuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.