Program parametry komputera

Talerz wędlin jest pewnym z najmocniejszych i najefektywniejszych projektów na tworzenie zestawu smacznych przekąsek. Jeżeli wezwaliśmy do siebie gości oraz nie wiemy, czym ich podjąć, możemy wykonać apetycznie wyglądający talerz z wędlinami.

Aranżacja Najlepiej talerz wyraża się, gdy ułożone na nim efekty mają nowe odcienie oraz stany. U siebie możemy stworzyć plastry jasnej polędwicy i wszystkie plasterki salami. Ważne jednak, by poszczególne plastry tworzyły piękną kompozycję. Możemy je napisać plasterkami w rządku w taki sposób, aby każdy rulonik był oczywisty. Ciekawszym, jednak bardziej niebezpiecznym rozwiązaniem, jest ustalenie plastrów w postaci kwiatów. Po nadaniu im dobrego kształtu wystarczy nabić je na wykałaczkę.

Estetyka Talerz wędlin musi być dany w środek, który będzie charakteryzował się smacznie i doskonale. Wszystkie plasterki winnym stanowić pokrojone równo i cienko przy pomocy ostrego noża lub specjalnego sprzętu, którym zapewne żyć krajalnica do wedlin. Kawałki kiełbas można przekroić pod skosem i budować obok rulonów.

Dodatki Na talerzu wędlin możemy jeszcze ułożyć oliwki, sery, pomidory koktajlowe i listki sałaty. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest serwowanie w rulonach szparagów lub dawanie w nich farszu. Może on oddawać się z pasty jajecznej, papryki, kremu chrzanowego, musztardowego lub pesto. Świetnym dodatkiem do takich ruloników będzie potrawa z łososia i kremu ziołowego. Że jako dodatek wybieramy ser, toż warto jego smak przystosować do gustu wędlin. Więc najlepiej podawać ostre, dojrzewające sery łącznie z dojrzewającymi wędlinami, takimi jak szynka parmeńska lub kiełbasa chorizo.

Trunki Do przystawek wiążących się z lekkich wędlin idealnie wybierze białe, wytrawne wino. Jeżeli podawane przez nas wędliny mają kilka ostrzejszy smak, warto na stole postawić czerwone wino wytrawne. Dobrym rozwiązaniem jest najpierw podanie łagodnych wędlin z winem białym, potem ostrzejszych razem z serem, do jakich najbardziej odpowiada wino czerwone, oraz na brzegu zestawu pasztetów i roladek z łososia z winem różowym.